Bojan Križaj - Dve stotinke do olimpijske bronze
Bojan Križaj je bivši jugoslovenski skijaš, jedan od vrhunskih tehničara u slalomu i veleslalomu osamdesetih godina. Rođen je u Kranju 3.1.1957. godine u skijaškoj porodici. Na skije je stao već sa tri godine. Nakon toga Bojan je nastavio da uči i napreduje, kroz skijašku školu u Tržiču, ski-klub, juniorsku, pa nakon toga i seniorsku reprezentaciju. Dečak kom je idol na skijaškoj stazi bio trostruki olimpijski šampion Igara u Grenoblu, francuz Žan-Klod Kili dobio je priliku da se usavršava na takmičenjima u inostranstvu u Austriji, Italiji, Francuskoj.


Križaj je postao najuspešniji jugolovenski skijaš svih vremena sa osvojenih osam odličja sa svetskih kupova i šampionata. Dva puta se takmičio na Olimpijskim igrama. Prvo učešće je bilo 1980. godine u Lejk Plesidu gde je zauzeo četvrto mesto. Samo dve stotinke ga je delilo od trećeplasiranog. Bojan nije bio ljubitelj mekog snega, omiljene su mu bile tvrde staze. Po njegovim rečima, u uslovima mekog snega nikada nije skijao dobro, iako je 4. mesto na ZOI bio izuzetan rezultat za Jugoslaviju. Naime, najveći problem u Lejk Plesidu je nastao kada je promašio kapiju. Isprva je mislio da su pogrešili, međutim, shvatio je da je ipak prošao mimo nje. Na idućim Igrama 1984. godine u Sarajevu, iako je važio za favorita, Bojan je bio svestan da neće osvojiti medalju kako nije bio u najboljoj formi. No, nije se preterao brinuo, jer kako je rekao, bili su sjajna generacija skijaša i super tim, te ukoliko jedan pogrešim uvek su tu bila dvojica-trojica koji su mogli osvojiti bodove i medalju kakav je slučaj bio sa Jure Frankom. U Sarajevu je imao tu čast da izgovori olimpijsku zakletvu u ime sportista.


Nakon uspešne skijaške karijere, Križaj se oprobao u različitim poslovima. Bio je savetnik za skijaške proizvode „Elan“, distributer austrijskog piva, a oprobao se i u stočarstvu nadomak Kopra i u turizmu.


Danas Bojan ima četvoro dece, a jedan od sinova takođe se bavio skijanjem. Sada uživa u golfu kojim se bavi rekreativno.


Autor: Sara Đurković