„Volimo Jureka više od bureka!“
Jure Franko je rođen 28.03.1962. godine u Novoj Gorici u Jugoslaviji, današnjoj Sloveniji. Takmičio se u više skijaških disciplina kao što su slalom, veleslalom, superveleslalom i kombinacija.


Vrhunac svoje karijere dostigao je u sezoni 1983/1984. Trku svoje karijere vozio je na ZOI u Sarajevu 1984. godine i osvojio je srebrnu medalju, ujedno prvu medalju za SFRJ na Zimskim olimpijskim igrama.


Kako u Sarajevu nije bilo povoljnih uslova za trening, a i samo takmičenje, reprezentacija je poslata u Sloveniju nakon svečanog otvaranja Igara kako bi iskoristili par dana slobodnog vremena da se pripreme dok se vremenski uslovi ne stabilizuju. Treninge pa i omanje takmičenje su odradili u Mežici, što je imalo velikog značaja kada su rezultati u pitanju s’ obzirom da su poslednja takmičenja reprezentacije bila mesec dana pred sam početak Igara. Jure je takmičenje u Mežici doživeo kao predolimpijske igre i to je bio prvi korak do medalje.


Na zagrevanju pred prvu trku trener Nemačke reprezentacije je posmatrao Franka i nakon završetka mu se obratio rekavši mu da zasigurno osvaja medalju. Jure je pod tenzijom od prve trke samo odgovorio da je bolje da ne razgovaraju o tome, na šta je trener izustio da baš želi da priča o tome i da treba da se opklade. Dogovor je bio da ukoliko Jure osvoji medalju treba da ga vodi na piće.


Posle prve vožnje u veleslalomu našao se na četvrtoj poziciji sa malim zaostatkom za vodećim skijašem. U prvoj trci Austrijanac Gruber je imao bolji rezultat za desetinku prednosti. Ovo je bio veliki vetar u leđa Juretu. U pauzi između dve trke imao je priliku da odspava 15 minuta, sabere utiske, skupi snagu i motivaciju da osvoji medalju. Veliki broj ljudi došao je na drugu trku kako bi bodrili Franka u borbi za prvu medalju na ZOI u istoriji Jugoslavije. Austrijanac u drugoj trci nije uspeo da sačuva prednost, usled nekoliko načinjenih grešaka. To je Jureta dovelo na pobedničko postolje i donelo srebrno odličje za Jugoslaviju. Ovaj trenutak izazvao je erupciju oduševljenja na Bjelašnici. On je postao heroj Jugoslavije, a stanovnici Sarajeva su ga nosili na rukama uz skandiranje: „Volimo Jureka više od bureka!“. Pored medalje, nagrađen je video rekorderom koji su obećali sponzori, a koji i dan danas čuva.


Možda je Jure izgubio opkladu protiv nemačkog trenera, ali zato je dobio opkladu nad trenerom naše reprezentacije, stoga je Tone Vogrinec u direktnom prenosu ošišan na ćelavo i to od strane Jureta lično.


Nakon Igara završio je svoju karijeru kao sportista usled povrede i nastavio rad u sportu u oblasti sportskog marketinga i menadžmenta i to u SAD i Japanu. Danas živi u Radovljici u Sloveniji. Zaslužan je za početak prikazivanja mjuzikla „Mamma Mia!“ na prostorima bivše Jugoslavije jer je na nagovor supruge otkupio prava za prikazivanje istog u našem regionu.