Anders Haugen - 50 godina do dodele medalje
Anders Olsen Haugen (24. oktobar 1888 — 14. april 1984) je bio norveško-američki skakač,  osvajač četiri nacionalna prvenstva u skijaškim skokovima. Učestvovao je na Zimskim olimpijskim igrama 1924. u Šamoniju i na Zimskim olimpijskim igrama 1928. u Sent Moricu. Anders Haugen je bio prvi i do 2016. godine jedini Amerikanac koji je osvojio medalju u skijaškim skokovima na OI.


Rođen je u Norveškoj u gradu Bou. Zajedno je sa bratom Larsom emigrirao u Sjedinjene Države 1909. godine, gde su izgradili brdo za skijaške skakaonice sa ski klubom „Milvoki“ u blizini jezera Nagavika zapadno od Milvokija u Viskonsinu, kako bi se omogućili skijaški skokovi za širu javnost.


Bio je svetski rekorder, a 1924. godine osvojio je bronzanu medalju na OI, koja mu nije dodeljena zbog greške u bodovanju, te je uručena Norvežaninu Torleifu Haugu koji je u Šamoniju osvojio 3 zlatne medalje.


Norveški sportski istoričar, Jakob Vage, pregledao je rezultate i pronašao grešku. Godine 1974. povodom 50 godina od obeležavanja Igara, kao 86- godišnjak Haugen je došao u Norvešku radi uručenjena bronzane medalje. Medalju mu je uručila Ana Maria Magnusen, najmlađa ćerka Tarleifa Hauga.


Haugen je upisan u Nacionalnu skijašku kuću slavnih SAD-a 1963. godine. Njegova bronzana medalja je izložena u Kući slavnih u Išpemingu u Mičigenu.Foto: Getty Images

Autor: Sara Đurković