Dva američka hokej tima na jednim Igrama!
Hokejaški turnir na Zimskim olimpijskim igrama 1948. godine bio je šesti po redu olimpijski turnir na ledu u organizaciji Svetske hokejaške federacije. Takmičenje je ujedno predstavljalo i petnaesti turnir za titulu svetskog prvaka, dok su se evropske selekcije takmičile za dvadeset i šestu titulu evropskog prvaka. U nekoliko navrata je razmatrano da li bi Svetsko prvenstvo trebalo da se održi zasebno, nevezano za Zimske olimpijske igre, međutim krajnja odluka je bila da bude sastavni deo ZOI.


Učestvovalo je devet selekcija, ali samo osam je rangirano. Kako je do toga došlo? Naime, Sjedinjene Američke Države su na turnir poslale dva tima, sa tendencijom da oba nastupe na Igrama što je zamalo dovelo do otkazivanja turnira. Američka amaterska unija (AAU) i Olimpijski komitet SAD su vođeni parolom amaterizma na Igre poslali jedan tim, dok je Amaterska hokejaška asocijacija (AHA) uz podršku Međunarodne hokejaške lige poslala drugi tim. MOK je bio protiv, stoga je tražio izbacivanje oba tima zbog čega je Međunarona hokejaška liga zapretila bojkotom Igara. Švajcarski Olimpijski komitet je izignorisao preporuku MOK-a i dozvolio AHA timu učešće, dok je na ceremoniji otvaranja defilovao AAU tim. Iako se tim SAD takmičio na Igrama, po ligaškom sistemu u osam kola, tim nije imao pravo na konačan plasman u okviru ZOI već je rangirano samo osam država, dok su na svetskom turniru ušli u konačan plasman i osvojili četvrto mesto. 


Pisac Džek Salivan nazvao je Zimske olimpijske igre 1948. najkontroverznijim Zimskim olimpijskim igrama koje su ikad održane.


Autor: Sara Đurković