Mateja Svet - Od probne vožnje do najveće zvezde
Mateja Svet je naša najuspešnija predstavnica u alpskom skijanju. Rođena je 16.08.1968. godine u Ljubljani, današnjoj Sloveniji. Na sportskoj sceni pojavila se iz desetog plana kao probni vozač na Svetskom kupu 1983. godine kako bi utabala stazu najvećim zvezdama. Mereći vreme pokraj staze zvaničnici Svetskog kupa su ostali iznenađeni kada su shvatili, nakon prve trke, da je najbolji rezultat imala zapravo petnaestogodišnja Jugoslovenka. Iz tog razloga su prikrili njeno vreme kako ne bi izazvali probleme sa ostalim takmičarkama. Mateja je nastavila da trenira vredno i konačno se takmičila 1984. godine na juniorskom Svetskom prvenstvu. 
Prvi put je učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu kao pionirka, a što se plasmana tiče, bila je na 15. mestu u slalomu i 23. mestu u veleslalomu u najjačoj svetskoj konkurenciji. 


Na ZOI u Kalgariju 1988. godine osvojila je srebrnu medalju u slalomu i četvrto mesto u veleslalomu što je bio ograman uspeh i prva medalja za Jugoslaviju u ženskoj konkurenciji. Osim uspeha na Olimpijskim igrama, zabeležila je dosta uspeha i na drugim svetskim takmičenjima.


Sa samo 22 godine povukla se iz sporta i nastavila dalje školovanje sa odlukom da se bavi poslom koji uključuje rad sa ljudima. Danas je diplomirani psihoterapeut, živi i radi u Sloveniji. Skijanjem se bavi samo rekreativno i provodi dosta vremena u prirodi, pogotovo na planinama.


Autor: Sara Đurković