Peking - Prvi dualni olimpijski grad
Peking će 2022. godine drugi put biti domaćin Olimpijskih igara. Ali po čemu je on drugačiji od Atine, Londona, Pariza, Los Anđelesa i Tokija koji su takođe organizovali OI dva, ili čak tri puta. Peking je prvi grad u istoriji koji će ugostiti Olimpijske igre u dve sezone. 


Pre 13 godina ostavio je brojne trenutke za pamćenje kako za publiku, tako i za sportiste, uostalom za celu olimpijsku porodicu. Izvanrednom izvedbom ceremonija otvaranja i zatvaranja, a pre svega sjajnom organizovanošću impresionirao je čitav svet. Od sportskih objekata, preko baklji i maskota, pa sve do nematerijalnih elemenata kao što su moto i amblem Peking 2008 i Peking 2022 su veoma povezani.


Baklja je možda jedan od glavnih povezujućih elemenata između Igara. Pre svega poseduju fizičke i estetske sličnosti, ali isto tako povezuje ih sam predlog i  ideja baklje, nasleđe i doprinos Kine i Pekinga olimpizmu i sportu generalno. U čast statusa Pekinga kao prvog grada na svetu koji će biti domaćin i Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, baklja 2022. ima sličan dizajn kao glavni gorionik Igara 2008, koji je podsećao na ogroman svitak, naglašavajući nasleđe olimpijskog duha u kineskoj prestonici. Korišćena je ista kombinacija boja i slični umetnički elementi.


Kada govorimo o maskotama, životinja koja se smatra „nacionalnim blagom“ Kine, panda, ponovo postaje protagonista kao i pre 13 godina kada je igrala ulogu Fuva Đingdžinga, a 2022. biće predstavljena pod imenom Bing Dven Dven.


Amblemi Pekinga 2008: „Peking pleše“ i 2022: „Zimski san“, oba sugerišu akciju i kretanje napred, aludirajući na mesto. U oba možemo primetiti elemente koji se odnose na zemlju domaćina, njen glavni grad i okolne planine na kojima će se igrati Zimske igre, kao i karakteristike događaja (led i sneg). Pored toga, oba amblema simbolizuju lokalnu kulturu, tradiciju i poštovanje predaka. 


I na kraju moto Igara: „Jedan svet, jedan san“ iz 2008. godine i „Zajedno za zajedničku budućnost“ za predstojeću 2022. godinu predstavljaju ideju zajedništva, a istovremeno predstavljaju pogled Pekinga i Kine na svet i pokazuju odlučnost i želju za radom sa ljudima svih nacija na stvaranju skladnog i lepog sveta.


Autor. Sara Đurković