Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara još jednom u „Ptičjem gnezdu“
Ceremonije otvaranja, zatvaranja i ostali rituali koji čine sastavni deo Olimpijskih igara ih razlikuju od svih drugih međunarodnih sportskih događaja. Kroz mešavinu muzike, igre i vatrometa, ceremonije pozivaju ljude da otkriju kulturu i istoriju zemlje u kojoj se Igre odvijaju.


Ceremonija otvaranja je prvi javni događaj OI čija je organizacija odgovornost, primarno, grada domaćina i njihovog Organizacionog komiteta. Sam tok događaja je propisan Olimpijskom poveljom (eng. Olympic Chapter).


Redosled događaja je sledeći:
- Čelnik države u kojoj se Igre održavaju proglašava otvaranje
- Svečani defile sportista i ostalih članova misije
- Govori predsednika Organzacionog komiteta i Međunarodnog olimpijskog komiteta
- Paljenje olimpijskog plamena
- Puštanje golubica kao simbol mira
- Olimpijska zakletva
- Zabavni progam koji prikazuje kulturu i istoriju zemlje domaćina


Po prvi put u istoriji modernih Olimpijskih igara jedan grad će dva puta biti domaćin u obe sezone. U pitanju je Peking koji će tekuće godine ugostiti XXIV Zimske olimpijske igre, a prethodno je bio domaćin XXIX Letnjih olimpijskih igara 2008. godine. Na LOI ceremonija otvaranja je bila održana na pekinškom  Nacionalnom stadionu, poznatijem pod imenom „Ptičje gnezdo“. Četrnaest godina kasnije istorija će se ponoviti.


Podsetimo se spektakla iz Pekinga. Ceremonija otvaranja je simbolično počela u 20h po lokalnom vremenu 8. avgusta 2008. godine, kako je broj 8 povezan sa prosperitetom i samopouzdanjem. Umetnički deo se sastojao iz dva segmenta pod nazivom „Briljantna civilizacija“ i „Slavna era“. U prvom je istaknuta kineska civilizacija, a u drugom je prikazana moderna Kina i njen san o harmoniji među ljudima širom sveta. 


Ceremoniju je režirao kineski filmski reditelj Džang Jimou koji je bio zapažen po svom fokusu na drevnu kinesku kulturu, po svojoj kreativnosti, ali i po tome što je prvi koristio tehnologiju modifikacije vremena kako bi sprečio moguće padavine. Trajala je četiri sata i koštala preko 100 miliona američkih dolara u domenu produkcije. Smatra se jednom od najvećih i najspektakularnijih ceremonija otvaranja. Izazvala je najpozitivnije kritike medija širom sveta zbog svoje impozantnosti.


Kako dobre stvari ne treba menjati, Džang Jimou je izabran i za režisera predstojećih Igara. Intervju sa njim možete pogledati na sledećem linku: https://oks.org.rs/ceremonija-otvaranja-u-pekingu-200-ce-biti-istorijska/


Autor: Sara Đurković