Ester Ledecka - Do zlata na pozajmljenim skijama

Ester Ledecka, rođena 23. marta 1995. godine u Pragu, je češka snouborderka i alpska skijašica. Na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu je osvojila dve zlatne medalje, u ova dva pomenuta sporta. Ona je prva sportistkinja koja je osvojila dve medalje koristeći različitu opremu i prva koja je osvojila dva zlata u dve različite sportske discipline tokom jednih Igara. Potiče iz sportske porodice, majka joj je bila klizačica, a deda igrač hokeja i to osvajač dva olimpijska odličja. Hokej je bio prvi sport kojim je Ester počela da se bavi, zatim je prešla na snoubording. Od malena je bila nadmetačkog duha, te se stalno takmičila sa bratom koji je osim snoubordinga trenirao i alpsko skijanje. Bilo je sasvim očekivajuće da će Ledecka odučiti da se bavi i ovim sportom.


Prvo Svetsko prvenstvo na kom je učestvovala bilo je u sezoni 2012/2013, u martu 2013. godine na Juniorskom svetskom prvenstvu osvojila je dve zlatne medalje u dve različite snoubording sportske discipline i time obezbedila titulu mladog sportiste godine u Češkoj. Na prvim OI učestvovala je 2014. godine u Sočiju i zauzela 7. mesto. Dve godine kasnije debitovala je kao alpska skijašica. 


Na Olimpijske igre u Pjongčangu Ester se osim u paralelnom veleslalomu (snoubord) kvalifikovala i u  superveleslalomu i veleslalomu (alpsko skijanje). U subotu 17. februara, Ledecka je šokirala javnost svojim nastupom u superveleslalomu završivši trku 0,01 sekundu ispred austrijanke Ane Fajt olimpijske šampionke iz Sočija. Koliko je ovaj ishod bio izvan svih očekivanja pokazala je i njena reakcija. Po njenim rečima, ona je svakog momenta očekivala da će se vreme na semaforu promeniti, nije pomislila ni na trenutak da je upravo ona osvojila zlato. Čak su i mediji isprva preneli vest o odbrani titule Ane Fajt, kako ih je Ester demantovala bili su dužni da se za postupak javno izvine. Ovaj podvig je bio još više iznenađujući nakon priče se da se trkala na skijama pozajmljenim od amerikanke Mikejle Šifrin, osvajačice, u tom trenutku, dve olimpijske medalje. Govoreći za televiziju Rojters, njen trener Tomas Bank rekao je da su koristili Šifrinove stare skije oko 18 meseci i da su one bile najbrži par na testiranju pre subotnje trke. Po njegovim rečima testirane su uz još jedan par novih skija više puta i kako su se pokazale kao najbolje i najbrže Ester ih je koristila tokom trijumfalne trke. Sledeće nedelje Ester se takmičila u paralelnom veleslalomu i okitila se još jednim zlatom.


Ledecka će se i ove godine u Pekingu takmičiti i to u više različitih disciplina, kako kaže, optimistična je da bi mogla da osvoji tri, pa i četiri odličja.


Autor: Sara Đurković

Foto: Instagram/Ester Ledecka