Erik Hajden – Pet zlatnih odličja u svih pet disciplina
Erik Hajden, rođen u Medisonu, Viskonsin 14.6.1958. godine je američki lekar i bivši takmičar u brzom klizanju na duge staze. Osim klizanja bavio se i biciklizmom. Osvojio je čak pet medalja na Olimpijskim igrama i postavio jedan svetski i četiri olimpijska rekorda i to na jednim Igrama, u Lejk Plesidu 1980. godine. Hajden je jedini sportista u istoriji brzog klizanja koji je osvojio zlato u svih pet disciplina.


Eriku Igre u Lejk Plesidu nisu bile prve na kojima je nastupao. Sa samo sedamnaest godina je debitovao na OI u Insbruku 1976. godine u tri discipline. U trci na 1.500 metara je zauzeo 7. mesto. Na ZOI 1980. godine bio je izabran da polaže olimpijsku zakletvu na svečanoj ceremoniji otvaranja i u toku od devet dana je postao osvajač pet zlatnih odličja. Isprva je bio u dilemi da li da startuje u svim disciplinama, ili da sačuva snagu i usresredi se na tri, eventualno četiri sigurne pobede. Na kraju je odlučio da ide na sve ili ništa i trijumfovao. Njegova sestra Bet je na istim Igrama osvojila bronzu u discipini brzog klizanja na 3.000 metara. Omiljena disciplina mu je trka na 10.000 metara jer je, kako kaže, tehnički najzahtevnija i potrebno je uložiti puno truda prvenstveno prilikom treninga i priprema, potom i u samoj trci. Nakon ovog ogromnog uspeha Erik se povukao iz sveta klizanja i počeo da se bavi profesionalno biciklizmom i posvetio se obrazovanju. Završio je studije medicine 1991. godine, a nakon pet godina završio je specijalizaciju iz oblasti ortopedije. Primljen je 1983. godine u Olimpijsku kuću slavnih Sjedinjenih Država.


U svom rodnom gradu Šorvud Hilsu je zajedno sa sestrom Bet pokrenuo otvaranje Hajden Haus objekta gde se lokalna deca mogu zagrejati nakon klizanja i hokeja. Danas je u toku prikupljanje sredstava za obnovu zdanja.Foto: https://www.britannica.com/

Autor: Sara Đurković