Herman Majer - Pobednici nikad ne odustaju!
Herman Majer je bivši autrijski skijaš i osvajač četiri Svetska kupa i četiri olimpijske medalje. Takmičio se u više skijaških disciplina, spustu, veleslalomu, superveleslalomu i kombinaciji. Zbog svog uspeha svrstava se među najveće alpske skijaše u istoriji, dodeljen mu je čak i nadimak „Herminator“.


Na početku svoje skijaške karijere nije imao puno uspeha. Skijaška akademija u Šladmingu ga je poslala kući rekavši da sbog slabe građe nikada neće postići neki veći uspeh. Majer se nakon toga vratio u svoj rodni grad i očevu školu skijanja. Tokom zime je bio instruktor skijanja, a leti je radio kao zidar.


Učestvujući u lokalnim trkama, Majer je postao višestruki regionalni šampion u Salcburgu i Tirolu, ali ipak nije uspeo da izbori mesto u jakoj reprezentaciji Austrijskog svetskog kupa u skijanju. Polazna tačka njegove međunarodne karijere bila je 1996. godina i Svetski kup u Flahauu. Svojim rezultatom privukao je pažnju Austrijskog skijaškog saveza i samo dva dana kasnije startovao je u svojoj prvoj trci Kupa Evrope u Les Arsu i završio na drugom mestu. Dan kasnije zauzeo je prvo mesto na sledećoj trci i uprkos tome što nije započeo sezonu od decembra proglašen je ukupnim pobednikom Kupa Evrope.

Majer je bio učesnik Zimskih olimpijskih igara 1998. godine koje su se održale u Naganu, Japan.

U petak, 13. februara 1998. godine, nakon tri odlaganja zbog loših vremenskih uslova napokon je održan spust, jedna od disciplina u kojima se takmičio Majer koji je u tom trenutku bio na putu da prvi put u karijeri bude proglašen ukupnim pobednikom Svetskog kupa. Bio je jedan od favorita na ovom takmičenju. Sportista koji se takmičio pre njega bio je Francuz Žan-Lik Kretije. Na opšte iznenađenje Žan-Lik je bukvalno ustao da uspori da bi zauzeo sedmu kapiju posle oko 16 sekundi trke, pre nego što je ponovo čučnuo da poveća brzinu i skijao ostatak staze u punom nagibu. Svestan da je napravio veliki podvig, Kretije je podigao ruke uvis nakon što je prešao ciljnu liniju što se u tom trenutku učinilo kao vrlo optimističan čin kako je bio tek treći takmičar. Iako još uvek niko nije znao, njegovo vreme od 1:50.11 ostalo je neporaženo.

Majer je bio sledeći takmičar. Posle 16 sekundi, austrijski šampion je skijao velikom brzinom, više od 105 km/h, kada je stigao do skretanja koji je bio kamen spoticanja za mnoge trkače. Njegova linija je bila previše ravna i sleteo je sa staze, leteći kroz vazduh nekoliko metara pre nego što je završio u snegu iza zaštitnih mreža. Njegovo desno rame i koleno su bili jako ugruvani. Međutim, kako vremenski uslovi nisu bili idealni, ostale trke su često bile odlgane što je Hermanu obezbedilo dovoljno vremena za oporavak za trku u disciplini superveleslaloma tri dana kasnije.

Superveleslalom je ipak nekako bila njegova disciplina i bez obzira na dozu opreza koju je imao tokom trke, najverovatnije zbog nezgode par dana ranije, pokreti su mu bili i dalje bili tečni i brzi i završio je trku osvojivši zlatno odličje. U veleslalomu, održanom 19. februara „Herminator“ je postigao najbolje vreme i u ovoj trci što ga je okitilo još jednim zlatom. Time je Majer postao dvostruki šampion i nacionalni heroj.


Bio je učesnik i Olimpijskih igara u Turinu 2006. godine. Tada je u disciplinama superveleslaloma i veleslaloma osvojio srebrnu i bronzanu medalju.


Foto: https://olympics.com/