Jedini osvajač dva zlatna odličja sa Letnjih i Zimskih igara - Edvard Igan
Edvard Patrik Frensis Igan je rođen 26. aprila 1897. godine u skromnoj porodici u Denveru, Kolorado. Bio je sjajan student Jejla, Harvarda i Oksforda, kvalifikovan pravnik, ali ujedno i veliko ime sportske istorije. Naime, Igan je jedini dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje sa Zimskih i Letnjih olimpijskih igara, jedne sa LOI u Antverpenu 1920. godine, a druge sa ZOI u Lejk Plesidu 1932. godine.


Na početku studija Edvard je zabeležio prve rezultate u boksu osvojivši titulu zapada SAD u poluteškoj kategoriji. Bio je i šampion u poluteškoj kategoriji američkih ekspedicionih snaga za šta mu se ukazala prilika jer je tokom Prvog svetskog rata bio artiljerijski poručnik.


Igan je debitovao na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920. godine i tom prilikom osvojio zlatnu medalju u boksu, u poluteškoj kategoriji. Takođe se takmičio na Letnjim olimpijskim igrama 1924. godine u Parizu, ali ovog puta kao teškaš. Nažalost nije uspeo da osvoji odličje jer je izgubio u prvom kolu od Artura Kliftona i nastup završio kao deveti na tabeli.


Nakon što je napunio 30 godina, Igan je prihvatio poziv svog prijatelja Džeja O'Brajena, šefa Američkog olimpijskog komiteta za bob, koji je tražio nekog jakog da se pridruži timu koji je predvodio Bili Fiske, osvajač zlatne medalje u četvorosedu na Zimskim olimpijskim igrama u Sent Moricu 1928. godine.


Takmičenje u bobu je trebalo da se održi 11. I 12. februara na Olimpijskoj bob stazi na planini Van Hoevenberg – koja je izgrađena specijalno za Igre u Lejk Plesidu. Međutim zbog nepovoljnih vremenskih uslova, poput otapanja leda na stazi, takmičenje je pomereno za 14. februar, dan nakon svečane ceremonije otvaranja. U kategoriji četvoroseda Edvardov tim je osvojio zlatno odličje i time mu obezbedio titulu do sada jedinog osvajača dve zlatne medalje sa Zimskih i Letnjih olimpijskih igara.


Nakon sportske karijere primljen je u njujoršku advokatsku komoru i započeo je karijeru u privatnoj praksi. Proveo je pet godina kao pomoćnik tužioca Sjedinjenih Država za južni okrug Njujorka pre nego što se pridružio Vazduhoplovstvu Sjedinjenih Država. Tokom Drugog svetskog rata služio je u komandi vazdušnog saobraćaja i posetio skoro svako mesto gde je vojska imala avione. Penzionisan je u činu potpukovnika i stekao je brojna odlikovanja. Posle rata, Igan je imenovan za predsednika Atletske komisije države Njujork. Dao je ostavku 1951. da bi se fokusirao na svoju advokatsku praksu.


Preminuo je 14. juna 1967. godine u Njujorku.Foto: IOC