Najuspešniji sportista ZOI 1936 - Ivar Balangrud
U mestu Luner u Norveškoj, 7. marta 1904. godine rođen je najuspešniji sportista Zimskih olimpijskih igara 1936. u Garmiš-Partenkirhenu, Ivar Eugen Balangrud. Bio je četvorostruki olimpijski šampion u disciplini brzog klizanja.


Zanimljivo je da je Balangrud rođen kao Ivar Eriksen, ali je dobio novo prezime kada se njegova majka preudala nakon očeve smrti. Bio je član čuvenog „Hadeland trija“, koji su činili on sam, Mihael Staksrud i Hans Engnestangenu. Predstavljao je Trondhjems klizački klub.
Balangrud je bio četiri puta šampion sveta, Evrope i pet puta šampion Norveške u višeboju. Kada govorimo o Olimpijskim igrama, Ivar je izborio 7 odličja. Osvojio je tri olimpijska zlata na Igrama 1936. u Garmiš-Partenkirhenu. U disciplini na 500 m što je bilo prilično iznenađujuće, potom na 5000 m i 10.000 m. U trci na 1500 m tokom tih Zimskih olimpijskih igara osvojio je srebro. U osvajanju četvrtog zlata sprečio ga je Čarls Matizen koji je šta više bio član istog tima. Međutim, bez obzira na to, nastup na ovim Igrama ga je okitio titulom najuspešnijeg sportiste kako je osvojio medalje u sve četiri discipline u brzom klizanju.


Ivar je osvojio svoje prvo olimpijsko zlato 8 godina ranije na 5000 m na Zimskim olimpijskim igrama 1928. u Sent Moricu, ali i bronzanu medalju na 1500 m. Na Zimskim olimpijskim igrama 1932. godine u Lejk Plesidu osvojio je srebro u trci na 10.000 m. Bio je favorit za osvajanje više medalja, šta više zlatnih, ali u tome ga je sprečio tip takmičenja jer se trke nisu održavale na evropski način, već američki gde su svi kamičari na ledu u isto vreme.
Bio je nosilac zastave na ceremoniji svečanog otvaranja na Igrama 1936. Svoju sportsku karijeru je završio 1939. godine. U jednom trenutku se predomislio i pokušao da se vrati na led, na ZOI 1948. u Sent Moricu, ali nije uspeo, ipak su godine učinile svoje.


U penziji, Balangrud je radio u svojoj prodavnici sportske opreme u Dramenu, a kasnije u Trondhajmu. Bio je oženjen Gerdom Balangrud sa kojom je dobio ćerku Inger. Preminuo je 1. juna 1969. godine u Trondhajmu.Foto: https://www.olympedia.org/; IOC