Od stadiona do snežnih padina - Priča o Dušanu Zinaji
Dušan Zinaja, rođen 23. oktobra 1893. u Budimpešti, bio je istaknuti jugoslovenski fudbaler, trener i skijaš. Svoju fudbalsku karijeru je gradio igrajući za HAŠK Zagreb, gde je postao i kapiten. Njegov najznačajniji trenutak u fudbalskoj karijeri desio se u junu 1923. kada je predstavljao Jugoslaviju na međunarodnom nivou na utakmici protiv Rumunije u Bukureštu. Jugoslavija je pobedila, rezultatom 2:1.

Zinaja je bio uspešan, ne samo u fudbalu, već je ostavio trag i u svetu olimpijskog sporta. Na Zimskim olimpijskim igrama u Šamoniju 1924. godine, Zinaja je predstavljao Jugoslaviju u dve discipline skijaškog trčanja - na 18 i 50 kilometara. U prvoj disciplini, zauzeo je 36. mesto sa vremenom od 2:12:19,4, dok je u drugoj ostao bez plasmana. Naime, Zinaja je na cilj stigao posle više od devet časova i ostao bez zvaničnog plasmana jer su sudije odavno otišle sa cilja.Svojim nastupom u drugoj trci pokazao je jednu od olimpijskih vrednosti – Izuzetnost. Pored teške staze i umora, on je odlučio da ne odustane. Završio je trku četiri sata nakon prestanka rada sudija, iscrpljen, ali zadovoljan time što je savladao izazov. Ovakav čin predstavlja simbol upornosti i sportskog duha, čime je doprineo vrednostima olimpijskog pokreta.


Takođe, imao je čast da bude nosilac zastave Jugoslavije na svečanom otvaranju Igara.Postao je pionir u svetu sporta tako što je bio prvi sportista koji je istovremeno predstavljao Jugoslaviju u dva različita sporta - fudbalu i skijanju. Nakon završetka svoje aktivne karijere, Dušan Zinaja je postao istorijski značajan kao prvi fudbaler reprezentativac koji je obavljao funkciju selektora nacionalnog tima. On je selektorsku funkciju obavljao u periodu od septembra 1924. do novembra 1925. godine.

Danas je manje poznato da je Dušan Zinaja bio ne samo svestrani sportista već takođe novinar i urednik tada popularnog Ilustrovanog nedeljnika „Sport“, koji je izlazio u Zagrebu od 1922-1924.

Nažalost, život i karijera Dušana Zinaje prekinuti su saobraćajnom nesrećom u septembru 1948. kod sela Poklek u blizini Zagreba.


Foto: https://www.olympedia.org/athletes/99246

          Wikipedia